Alfabe içindeki harflerin karşılık geldiği rakam sırası, birçok farklı alanda kullanıldığı için son derece önemli bir konudur. Cumhuriyet’in resmi rejim olarak kabul edilmesinden sonraki dönem için Türkiye’de alfabe değişikliğine imza atılmıştır. Latin alfabesi kabul edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Alfabenin sıralanması hususunda, tercih edilen abece içindeki harflerin sırasına bakmak gerekmektedir.
Alfabe Sıralaması Nasıldır?
Türkiye’de kullanılan abeceye baktığımız zaman alfabe sıralaması 29 harf üzerinden gerçekleştirilmektedir. Harfler ve sıraları şöyledir;
- A, birinci harftir.
- İkinci harf B olarak karşımıza çıkar.
- C üçüncü, Ç dördüncü, D beşinci, E altıncı, F yedinci, G sekizinci, Ğ dokuzuncu, H onuncu harflerdir.
- I on birinci, İ on ikinci, J on üçüncü, K on dördüncü, L on beşinci, M on altıncı, N on yedinci, O on sekizinci, Ö on dokuzuncu harftir.
- P ise yirminci harf olarak sıralanmıştır. Onu takip eden R yirmi bir, S yirmi iki, Ş yirmi üç, T yirmi dört, U yirmi beş, Ü yirmi altı, V yirmi yedi, Y yirmi sekiz ve Z yirmi dokuzuncu sırada bulunmaktadır.
Türklerin Tarih Boyunca Kullandıkları Alfabeler Hangileridir?
Alfabe sırası sayılı bir şekilde ifade edilebilmektedir. Özellikle bir takım işlemler sırasında bu uygulama kullanılır. Türkler, tarih boyunca birçok alfabe kullanmışlardır. Milli olarak tanımlayabileceğimiz olan abeceler içinde Orhun ve Uygun alfabeleri büyük bir öneme sahiptir. Çünkü ilk yazılı Türkçe eserler, Orhun alfabesi ile yazılmıştır. Diğer ise Göktürk abecesidir. Kiril alfabesi ile benzerdir. Hiyeroglifi de andırmaktadır. Ayrıca harf topluluğu olarak Uygur devletinin kullanmış olduğu abeceyi de unutmamak gerekiyor. toplam 18 harften oluşmaktadır.
Türk Alfabesinin Özellikleri Nelerdir?
Alfabe tablosu, kaç tane harfin olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir. Türkçede 29 harf bulunur. Bunlardan 8 tanesi sesli yani ünlü harftir. 21 tanesi ise sessiz yani ünsüzdür. Alfabe, modern Latin abecesinden bazı yönleri ile ayrılır. Buna göre Ğ, Ö, Ü, Ş ve Ç harfleri Latin alfabesinde mevcut değildir.