Arap alfabesi yazımı bakımından latin alfabesine kıyasla daha zor ve öğrenilmesi de daha zahmetli yazı sistemlerinden biridir. Hat sanatını en iyi gösteren alfabe olmasından dolayı özellikle bu sanata düşkün olanların kullanmayı ve öğrenmeyi tercih ettiği alfabe sağdan sola doğru yazılmakta ve okunmaktadır.
Arap Alfabesinin Önemli Özellikleri Nelerdir?
- Dal, zel, re gibi alfabede bulunan bazı harfler kendisinden sonra gelen diğer harfle birleşme özelliği göstermez.
- Temel ve küçük harf ayrımı alfabede yoktur.
- Arapça harflerin okunuşu ve yazılışı anlamında seslerin uzun kullanımları olduğunu görmek mümkündür.
- Ö ve O harfleri arap alfabesinde bulunmaz. Zaten sesli harf anlamında zengin olmayan alfabede sadece üç tane sesli harf bulunur.
- Arapça harfler yazılışı ve okunuşu sağdan sola doğru şeklindedir.
- Noktalama işaretlerinde keskin kurallar yoktur.
- Aksana bağlı olarak farklı çevirilerde aynı anlam olsa da sesler değişebilir.
- Harflerin Hareke denilen işaretlerle seslendirilmesi gerekir.
- Arap harfleri yazıldığı yere göre farklılıklara sahiptir. Harfler yazının başında farklı, ortasında farklı, sonunda daha farklı yazılır.
Arap Alfabesinin Tarihi Nasıldır?
Temeli Nebati yazısına dayanan arap alfabesi MS. 6.yüzyılda ilk eserlerini günümüze ulaştırmış olan bir alfabedir. 28 adet ünsüzle kurulmuş olan bu yazı sisteminde 6 adet harf Arapçanın kendisine özgü harfleridir. Sesli harf anlamında kısır olduğunu söyleyebileceğimiz Arap alfabesi Ortadoğu merkezli bir alana yayılmıştır. Özellikle islam dininin kabul gördüğü coğrafyalarda Kuran’ın anlaşılmasından dolayı kullanılan ve öğrenilen Arap alfabesi, en çok kullanılan yazı sistemlerinden biridir. Türklerin de islamiyete geçişinden sonra uzun yıllar kullandığı bu alfabe 1928 senesinde yapılan harf devriminden sonra bırakılmıştır.
Arapça Konuşan Kişi Sayısının Fazla Olduğu Ülkeler Hangileridir?
Özellikle Ortadoğu bölgesinde çok yaygın olarak kullanıldığını söyleyebileceğimiz Arap alfabesini kullanan kalabalık büyük ülkelerin başında Mısır gelmektedir. 82 milyondan fazla kişinin yer aldığı Mısır en fazla Arapça konuşulan ülkedir. Mısır’dan sonra ikincisırada Cezayir gelmektedir. 40 milyon kişi Arapça konuşmaktadır. Bu iki ülkeyi Sudan ve Suudi Arabistan gibi Arap dünyasında büyük yer kaplayan ülkeler takip eder.