Arapça sayılar ve arapça harfler daha önce bu alfabeyi görmemiş biri için son derece karışık gelecektir. Dünyada öğrenilmesi en zor dillerden biri olan Arapça buna rağmen dünya genelinde çok yaygın olarak konuşulmakta ve latin alfabesinden sonra en çok tercih edilen alfabe olmaktadır. Arapça sayıların yazılış şekilleri de birbirinden çok farklıdır. 1’den 10’a kadar, sonra 1’den 100’e kadar yavaş yavaş öğrenmek akılda kalıcılığını arttıracaktır.
Arap Alfabesinde Öne Çıkan Özellikler Nelerdir?
- Alfabe içerisinde yer alan harfler kendisinden sonra gelen diğer harfle birleşme özelliğine sahip değildir.
- Temel ve küçük harf ayrımı diye bir ayrımdan bahsedilemez.
- Ö ve O harfleri yoktur. Arapça sesli harf anlamında zengin olmayan bir dil olduğu için alfabede üç tane sesli harf bulunur.
- Arapça okunuşu sağdan sola doğru şeklindedir.
- Noktalama işaretlerinde keskin kurallar yoktur.
- Aksana bağlı olarak değişkenlik vardır. Kelimelerde benzer anlam olsa da sesler değişebilir.
- Harflerin Hareke adı verilen işaretlerle seslendirilmesi gerekir.
- Arap harfleri yazıldığı yere göre farklı olacaktır. Cümlenin başında farklı, ortasında farklı, sonunda daha farklı yazım şekline sahip olabilir.
- Arapça harflerin okunuşu ve yazılışı anlamında seslerin uzun kullanımları olduğunu görebilirsiniz.
Arapça Bir ve İki Sayısı Nasıl Yazılır?
Arapça sayılar konusu zorlu fakat alfabeyi öğrenirken öğrenilmesi gereken konulardan biridir. Daima sayılacak olan varlığın isminden sonra gelen bir çoğul halde bulunan bir ismin tekini ayırmak için de kullanılır. Yani çoğul haldeki bir isimle tamlama yapmış olur. Buna ek olarak –den –dan eki gelecektir. Örnek vermek gerekirse –adamlardan biri, kadınlardan biri şeklinde örnek verebiliriz.
İki vurgulama olarak da kullanılabilir ve bir sayısına benzer şekilde sıfat yerine de kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse iki gün, iki saat ve benzeri örnekleri verebiliriz.
3-10 Arası Sayılar Nasıl Kullanılır?
Arapça sayılar 10’a kadar cinsiyet olarak tersine müzekkerleri müennes şeklinde kullanılır. 3 ile 10 arasında sayılan şey sayı ile isim tamlaması gibi kurulur. Sayılan şey de hep çoğul olmalıdır. Tam olarak sayı anlamında belli olmayan şey ise birkaç kelimesiyle ifade edilir.