Binary Alfabesi Çeviri yapabilmek için Binary kodu öğrenmek gerekir. Anlatmaya temelden başlayalım.
Bilgisayar sistemleri temelde birler ve sıfırlardan oluşan bir numara sistemi kullanılır. Bu sistem Binary sistemi deniz. Türkçe olarak ikili ya da iki tabanlı sayı sistemi olarak adlandırılır. Bbu sistemde sadece bir ve sıfır rakamlarını kullanabiliriz. Bir bu sistemde kullandığımız rakamlara verdiğimiz isimdir. Bu rakamları kendi aralarında dörtlü ya da sekizli olarak gruplayabiliriz. Bu şekilde bir ve sıfırlardan oluşan grupları da kendine özel isimleri vardır. Her bir dörtlü grup nibble olarak adlandırılırken, her bir sekizli grup da byte olarak adlandırılır.
Binary Kodu Öğrenme
Binary kodu öğrenmek için bu sistemin temelini öğrenmeniz gerekmektedir. İşin özünde bazı istisnaları göz ardı edersek günümüzdeki modern bilgisayar sistemlerinde yapılan her şeyin arka planında bu ikili sistem ile çalıştığını söylememiz yanlış olmaz.
Bit, byte, kb, mb, gb, tb olarak büyüyerek devam eder. Bilgisayarda yaptığımız her şeyin özünde Binary olarak ifade edebiliriz. Bu iş için bazı tablolardan yaralanabiliriz. Günümüzde en çok kullanılan tablolardan bir tanesi American Standart Code For İntermation İnterchance kelimelerin baş harfleri alınarak ifade edilen ASCII Tablosudur. Tersten düşünürsek bilgisayarlar arka planda yaptığı işlemlerde birler ve sıfırları kullanıyordu. Ancak buradan çıkan sonuçları insanların anlayabileceği şekilde getirip bize o şekilde yansıması gerekiyor. Bu noktada ASCII tablosu kullanılarak ilgili değişimler yapılır.
Binary Kod Hesaplama
Binary kod hesaplama için Öncelikler birler ve sıfırlardan oluşan kod sistemini ASCII tablosunda çevirmelisiniz. Bu tablo ile çevirerek bizim anlayacağımız dili oluşturacaksınız.
Örneğin ikili sisteminde gördüğünüz rakamlar grubu bizim anlayabileceğimiz hale çevrildiğinde karşımıza uygulama madeni ismi çıkmaktadır. Bilgisayar sistemlerinin kullandığı ikili sayı dışında birçok farklı sayı sistemi daha bulunmaktadır. Binary Kodu Yazıya Çevirme için ASCII tablosundan yararlanarak kodu yazıya dönüştürebilirsiniz.
Binary Kodu Kullanma
Bizim günlük yaşantımızda kullandığımız sistem ise onluk sistem ya da on tabanlı sayı sistemi olarak bildiğimiz İngilizcesi decimal sistem olarak çıkan yapıdır. Burada ise kullanabileceğimiz rakamlar sıfırdan 9 a kadar olan 10 rakamdır. Bu yüzden bu sisteme on tabanlı sayı sistemi denmiştir.