Boşnakça, Avrupa kıtasının güney doğu kesiminde, Balkanlarda ya da Balkan yarımadasında bulunan Bosna Hersek devletinin nüfusunun yarısından fazlası olan Boşnaklar tarafından kullanılır. Bu yüzden bu ülkede resmi dillerden biri Boşnakça’dır. Boşnakça aslında bir slav dili olarak çeşitli kargaşalardan etkilenmiştir. Özellikle 1463-1878 yılları arasında Osmanlı idaresi altında olan Bosna Hersek Bu durum içerisinde Boşnakça’ya Türkçe’den, Arapça’dan ve Farsça’dan gelen kelimeler kullanılmaktadır.
Boşnakça’da iki alfabe kullanılır. Latin alfabesi ve Kiril alfabesi kullanılır. Latin alfabesi ve Kiril alfabesi 30 harften oluşmaktadır. Her harf bir sesi karşılamaktadır ancak bazı harfler iki ses olarak kullanılır. Boşnakça Kiril alfabesi ile yazılabildiği gibi günümüzde Latin alfabesi ile de yazılmaktadır.
Kiril Alfabesi
Kiril alfabesi genellikle Slav dillerinin yazımında kullanılmaktadır. Çarlık Rusya tarafından da kullanılan bu alfabe o dönemlerinde Türk milletlerine de benimsetilmeye çalışılmıştır. Türkler de bu alfabeyi kendi dillerine uygulayarak kullanmışlardır. Günümüzde hala bu alfabeyi kullanan Türk devletlerinin olduğu bilinmektedir.
Boşnakça Alfabe
Boşnakça alfabe Latin alfabesi ya da Kiril alfabesi olarak kullanılmaktadır. Dil özelliklerine uygun olan 30 harften oluşur. Bu harflerden 4 ü sesli har iken 26’sı ise sessiz harftir. Boşnakça’da da diğer dillerde olduğu gibi nesnelerin cinsiyeti bulunmaktadır. Boşnakça alfabe ile yazılan dişil kelimelerin son harfi a olur. Ancak erkek nesnelerin son harfi ise genellikle sessiz bir harf ile biter. Cinsiyeti bulunmayan nesnelerin son harfleri ise genellikle o harfi ile bitmektedir. Örneğin olovka kelimesi dişil bir kelimedir ve anlamı kalemdir. Sat kelimeri ise eril bir kelimedir ve anlamı saat demektir. Staklo kelimesi ise nötr bir kelime olup anlamı camdır.
Boşnak Alfabesinin Özellikleri
Boşnakça kelimeler ve okunuşlarını öğrenmek için öncelikle Boşnak alfabesinin özelliklerini bilmek gerekir. Boşnak alfabesinde her bir kelimenin cinsiyeti vardır ve bu durumdan dolayı kelimelerin son harflerinde belirli kurallar vardır. Boşnak alfabesinde eril ve tekil olan isimler sessiz harf ile biterler. Ancak çoğul ve eril olan isimler ise i harfi ile biter. Dişil kelimeler a ile nötr kelimeler ise o ile biter.