Farklı yazı stilleri alfabe konusunda tarihte birçok kayıt yer almaktadır. Birçok harf ve stilin tarihi M.Ö döneme dayanmaktadır. Tarihte yazıyı ilk kez kullanan uygarlık Sümerler olmuştur. Bu dönem M.Ö 3500 yılına denk gelmektedir. Sümerlilerin kullandıkları yazı stilini Elamlılar, Akadlar, Asurlular, Babiller, Hititler ve Urartular da kullanmıştır. Her bir uygarlıkta bu dil şekil değiştirmiştir.
Çivi Yazısının Gelişimi!
Değişik yazı stilleri incelendiğinde yüzlerce yıl boyunca binlerce stilin kullanıldığı görülmektedir. Bir stil diğer bir uygarlığın alfabesinin gelişmesinde genellikle etken olmuştur. Örneğin çivi yazısından esinlenerek Fenikeliler kendi alfabelerini oluşturmuşlardır. Bu alfabe tarihin ilk alfabesidir ve 26 harflidir.
Ideograms denilen bir yazı stili de tarihte önemli bir yere sahip olmuştur. Ideogramslar düşünce ve sözcükleri ifade eden sembollerdir. Bunlar genellikle taş tabletlere kazınmışlardır. Zaman içerisinde bunların arasına alfabetik sesleri gösteren yeni işaretler de eklendi.
Hiyeroglifin Gelişimi!
Yazı stilleri arasında tarihin en önemli dönüm noktalarından biri de Mısırlıların bulduğu hiyeroglif yazı stili olmuştur. Bu dönem M.Ö 3100 yılında yaşanmıştır. Mısırlılar alfabe kullanmamışlardır. Bu yazıyı ilk kez Mısırlılar keşfetmiş ardından da Hitit, Girit ve Eski Amerikan toplulukları kullanmıştır.
İlk hiyeroglif işaretler resim biçimindeydi. İnsanlar iletişim kurmak için duygu ve düşüncelerini çizerek anlatırlardı. Daha sonrasında ise işaretler hece değerine dönüşmeye başladılar. Soyut kavramlar en son ifade edilmeye başlanmıştır. Bir ayak resmi çizildiğinde bunun diğer bir anlamı yürümekti.
Hiyeroglif 24 harflidir. Geometri ve aritmetikte de kullanılmıştır. İşaretler ilk önce taşlara çizilirdi ardından ise sıkıştırılmış kamış tabakalara çizilmeye başlandı. Bu tabakalar papirüs olarak isimlendirilirdi. Papirüslere işaretleri çizmek çok kolay olmadı ve işaretler değişmeye/sadeleşmeye başladılar. Farklı yazı stilleri arasına “Hiyeratik Yazı” da bu şekilde katıldı.
Türklerin Kullandıkları Yazı Stilleri
Türkler Müslüman olduktan sonra ilk kez Arap alfabesini kullanmışlardır. Arap alfabesi Hiyeroglife çok benzemektedir. Bunun öncesinde ise Türklerin kullandıkları yazı çeşitleri arasında şunlar yer almıştır:
Arap alfabesi Uygur alfabesinden sonra kullanılmıştır. Arap alfabesinden vazgeçiş ve yeni bir dönemin başlayışı ise Atatürk’ün 1928 yılında Latin-Türk alfabesini kabul etmesi ile gerçekleşmiştir.