Disleksi harfleri olarak bilinen alfabenin kullanımıyla birlikte, özellikle genç yaşta görünen bu durumun önüne geçilmesi mümkün oluyor. Harflerin belirli kısımlarını anlamakta zorluk çeken, bu nedenle okumakta zorlanan çocukların kısa sürede bu durumun normale döndürülmesi için bir eğitim alması mümkün olmuyor. Üzerinde bir süre çalışılması ve direkt olarak harflerin genel özellikleriyle ilgili fikir sahibi olunması gerekiyor. Disleksi eğitimi alınabilen, zamanla öğrenme güçlüğünün üstesinden gelinebilen bir durum olması nedeniyle tamamen desteğe dayalıdır.
Disleksi Alfabesi Nedir?
Her yaş grubundan disleksi görülen insana hangi harflerin nerelerini göremedikleriyle ilgili araştırmalar yapılmıştır. Daha sonra ise Disleksi testi yaparken kendi hayatını konu alan profesör tarafından, eskiden hangi sorunlarla karşılaştığı üzerine bu konuya bir fikir getirilmiştir. Yapılan incelemelerin sonucunda, A’dan Z’ye tüm harflerde yaşanan okuma problemlerinin hangi sembollerin bir araya getirme sorunu olduğunun öğrenilmesi sağlandı.
Normalden çok daha yavaş okumaya, okuduğunu anlayamamaya, sembollerin karışık bir şekilde görülmesine dayanan soruna yönelik bir önlem alınmaya çalışılmıştır. Daha sonra ise Disleksi alfabesi önerilmiş ve bu alfabeyle birlikte, çocukların hangi şekilde sembolleri tanımaları gerektiği ve nasıl okuyabilecekleri önerilmeye başlanmıştır.
Disleksi Alfabesi
Disleksi belirtileri okumada ve okuma sürecinde anlamada zorluk, sembollerin ve harflerin anlamlandırılmasındaki problem olarak göze çarpacaktır. Çocukların sadece ilk sınıfta değil, ilk okulun sonuna kadar dahi görebilecekleri bu problem için sadece okuma yazma eğitimi alınması yeterli değildir. Disleksi alfabesinde A’dan Z’ye tüm harflerin onlar için uygun görünümleri bulunuyor.
Disleksilere Özel Alfabe
Disleksi etkinlik örnekleri incelenerek, çocuğunuzun bir disleksi zorluğunun bulup bulunmadığıyla ilgili karar verilebilir. Okumakta yaşanan zorluklar hiçbir zaman için zeka geriliğinden kaynaklandığı için görülmez. Bir harfin diğerlerinden çok uzak olması, cümlenin bazı yerlerinin eksik görülmesi, bulunmayan harflerin olduğu bir kağıttaki sembollere bakılmasıyla aynıdır.
Çoğu Latin alfabesine alışan kişinin Kiril alfabesini hiç bilmeden akıcı bir şekilde okuması imkansızdır. Aynı durum, öğrenme zorluğu yerine harflerin sembollerinde yaşanan farklı görme durumu nedeniyle disleksi olanlarda da görülür. Çocuklarınızı bu nedenle asla azarlamamalı ve onlara özel olan disleksi alfabeleri sayesinde bu alfabeleri öğrenmeleri için teşvik etmelisiniz.