John Ronald Reuel Tolkien (J. R. R. Tolkien), 1892-1973 yılları arasında yaşamış olan İngiliz yazardır. Yazar olarak tüm dünyada tanınmasına karşılık filolog ve profesör unvanlı akademisyen olan Tolkien, Uzmanlık alanı Anglo-Saxon Dili ve Edebiyatı üzerine olan bilgilerini ve tecrübelerini muhteşem hayal gücü ile birleştirerek Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion gibi fantastik kurgu dalında birçok eser yaratmıştır.
Tengwar alfabesiyle yazılmış olan bir metin.
Elfler de J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya evreninde bir ırktır. Fantastik kurgu dalının en popüler öğelerinden birisi haline gelen bu ırk, Tolkien’den sonra gelen yazarlar tarafından da kullanılmışlardır. Tolkien Elfleri genellikle doğayla iç içe yaşayan, doğa ile bütünleşen bir topluluk olarak tasarlamıştı. Yaratıldıkları dönemde Orta Dünya henüz karanlık bir evren olduğu için yıldızlara ve denize, bunların yanı sıra Ölümsüz Topraklar olarak da bilinen Valinor’a özlem duyarlar. Cennetvari varlıklar olarak anlatılan elflerin ilk yaratılanları ormanları, dağları ve deniz kıyılarını mesken edinmişlerdir. Tolkien romanlarında geçen diğer ırkların aksine (insanlar, orklar ve cüceler) ağaçları kesmezler. Hiçbir hastalığa yakalanmayan elfler, katledilmedikçe veya kederden solmadıkları müddetçe ölmezler.
Elf Alfabesi Tengwar’ın Quenya modu.
Tolkien romanlarında anlattığı ırkların konuştuğu farklı diller de yaratmıştı. Yazarın 1910 yılında oluşturduğu Elf dilleri ailesi üzerine yaptığı çalışmalar ölümüne kadar (1973) devam etmiştir. Elf dilleri, Primitive Quendian olarak adlandırılan ortak bir atadan türemiş olan bir dil öbeğidir. Ata dil dışında Common Eldarin, Sindarin, Quenya, Nandorin, Goldogrin, Telerin, Ilkorin, Avarin olarak isimlendirilen dillerin de bulunduğu bu dil öbeği, Tolkien tarafından yaratılan en az on beş Elf dili veya lehçesinin söz varlığını ve dil bilgisini içeriyordu. Orta dünya evreninde insanların ve hobbitlerin konuştuğu diller, cücelerin, entlerin, orkların konuştuğu diller, Valarin (Valar dili), Kara dil (Sauron’un imparatorluğunda kullanılmak üzere yarattığı dil) olarak isimlendirilen diller de bulunuyordu. Dillere olan merakı nedeniyle Naffarin, Gautisk, Mágo/Mágol gibi isimlerle anılan dilleri de tasarlamış olan Tolkien, bu dillerin yazılı hale getirilebilmesini sağlamak üzere farklı yazı sistemleri (alfabeler) de hazırlamıştı. Hatta yazar, ‘yapay dil oluşturma’ anlamına gelmek üzere kullanılan ‘Glossopoeia’ kelimesine ortaya atmıştı.
Tolkien Elfler için birçok yazı sistemi hayal etmişti. Hayali evrenin Üçüncü Çağ’ında kullanılan birçok yazı sistemi vardı ve hepsi Elf kökenliydi. Alfabelerin ika ana dala ayrıldığı söylenebilir.
Elf Alfabesi Tengwar, yüzük modu
En çok bilinen Tengwar, harfler olarak dilimize çevrilen Elf alfabesinin adıdır. Elflerin kullandığı farklı dillerden Quenya (Yüce Elflerin dili) için Noldor tarafından geliştirilmiştir ve Rumil Tengwar’ı olarak da isimlendirilir. Sonraki dönemde tasarlanan Feanor’un Tengwar’ı ise Rumilin harflerinden esinlenmesine karşılık büyük ölçüde yeniden türetilmişti. Orta Dünya’da kullanılmayan Rumil Tengwar’ının aksine Noldor tarafından Orta Dünya’ya getirilmişti. Elflerin zayıfladığı zaman dilimi olarak tasvir edilen Üçüncü Çağ’da Orta Dünya’ya yayılan Feanor’un Tengwar’ı , neredeyse Ortak Lisan kullanılan tüm alanlara yayılmıştı. Tengwar alfabesinin İngilizce gibi gerçek hayatta kullanılan dilleri yazmak için de farklı modları bulunmaktadır. Bu alfabeyle yazılmak istenen her dil için farklı bir mod gerekmektedir.
Cirth Erebor yazı tipi
Alfabelerin ikinci ana dalı olarak kabul edilebilecek olan Cirth ise ‘Rünler’ anlamına gelmektedir. Her bir harfi ‘certh’ olarak isimlendirilen bu alfabe, Eski İngilizce Rünleri’nden esinlenerek oluşturulmuştur. Bu alfabenin kökenini teşkil eden Certhas Daeron, Daeron isimli karakter tarafından icat edildiği anlatılan bir sistemdir. Daha sonraki dönemde Anghertas Daeron ismini alan bu yazı sistemi, Cüceler tarafından benimsenen ve bu yazı sisteminin yerini alan Tengwar’a rağmen kullanılmaya devam eden bir alfabe olmuştur. Bazı harfleri Futhark alfabesi olarak isimlendirilen Rünik yazı sistemine benzeyen Cirth’in daha eski ve daha yeni versiyonları Orta Dünya ırklarından insanlar ve orklar tarafından da kullanılmıştır.
One Comment