Eski Türk harfleri günümüzde kullanılmıyor. Bu alfabenin diğer ismi Orhun Alfabesidir. Tarihin en eski dili olarak bilinmektedir. Bu dil Moğolistan ve çevresinde kullanılmıştır. Aynı zamanda Çin ve Kazakistan bölgelerinde de geçmişte yer almıştır. İskandinavlar ve Latin ülkelerinin geneli de eskiden bu dile sahiptir. Eski Türk alfabesi Türk yazısı neden bu kadar çok ülkede karşınıza çıkıyor? Daha önce kavimler göç halindeydi ve gittikleri her yerde bu alfabeyi öğretmişlerdi. Bu nedenle alfabe dünyanın pek çok köşesinde bilinir hale gelmişti.
Alfabeler Nasıl Oluşuyor?
Çok eskiden insanlar birbiri ile haberleşmek ya da bir bilgiyi diğer nesle aktarabilmek için resimlerden yararlanıyordu. Bu resimlere belirli kodlamalar yapılıyor, başkalarının resimlerden bilgi edinmesi sağlanıyordu. 30 bin yıl öncesinde olan bu olaylar daha sonra resimlerin ses anonslarına dönüşmesine vesile oldu. Semboller ve ses anonsları birleştiklerinde de alfabeler ortaya çıktı. Orhun alfabesi harfleri sembol şeklindedir. Bu semboller sesler ile bir bütün oluşturmuş, bu sayede dünyanın pek çok yerinde Türk alfabesi kullanılmaya başlanmıştır.
Eski Türk Alfabesinin Tarihi
Alfabenin kökenine bakıldığında Göktürk dönemi sırasında yazılmış olan Orhun Abideleri önemli bir parametre oluşturuyor. Bu abide sayesinde hem Göktürk hem de Uygur zamanlarındaki olan olayları, devlet yapılarını anlamak kolay oluyor. Milattan sonra 550 yılında ortaya çıkarılan bu Orhun Abideleri günümüze kadar bozulmadan aktarılmayı başarmıştır. Dil bilimciler Orhun Abidelerini incelemiş ve sonuç olarak Eski Türkçe harflerin okunuşu ortaya çıkmıştır. Sadece Orhun Abidelerinde değil aynı zamanda çok daha eski dönemlerde mezar taşlarında da bu alfabeye rastlanmıştır.
Etrüsk, Sümer, Roma ve Türk Alfabesi Benzerliği
Alfabenin Roma Alfabesi ile bağlantılı olduğu yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Aynı zamanda Roma alfabesinden esinlenen Etrüsk Alfabesine de benzerliği vardır. Yazıyı bulan Sümerlerin alfabesi ile Eski Türk Alfabesinde kullanan sembollerin birbiri ile olan benzerliği, ilk olarak Türklerin Sümerlerden alfabeyi aldığını gösteriyor. Göktürk alfabesi doğuda genel olarak Runik Alfabesi olarak kabul edilirken, günümüzde batıda Latin alfabesi olarak biliniyor. Eski Türk Alfabesi değiştirilerek günümüz Latin Alfabesine dönüştürülmüştür.