Farsça olarak ifade edilen Latin alfabesi konusunda birçok farklı önemli veri ve çalışma vardır. Dünyanın en eski dillerinden birisi olan Farsça, aynı zamanda zenginliği ile göze çarpmaktadır. Geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Kökeni son derece eski yıllara dayanır. Bu özelliği ile her zaman ilgi çekici olmaktadır. Dilin ifade edilmesi ise Arap alfabeleri ile mümkün olmuştur. İran ve ona komşu olan ülkelerin bir kısmında konuşulan bu dilin, Latin olarak yazıldığı örneklere şu dönemde rastlamak pek mümkün değildir.
Farsça Ne Zaman Doğmuştur?
Farsçanın doğuşu çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Milattan önce bu coğrafyada yaşayan Parsa olarak bilinen halkın dilinden etkilenerek ortaya çıkan Farsça, Pers İmparatorluğu zamanında resmi bir dil haline gelmiştir. Bu devletin emperyal yapısı da göz önünde bulundurulduğu zaman kullanım alanı genişletmiştir. Özellikle Hindistan’da uzun yıllar tercih edilmiştir. Ancak İngilizler bu dili Hindistan’da yasaklamışlardır. 4 değişik Farsça vardır. Bunlar Eski, Orta, Klasik ve Çağdaş olarak kabul edilir.
Farsça Hangi Alfabe İle Kullanılır?
Farsça alfabesi konusu merak edilir. Günümüzdeki uygulamalara bakmak gerekmektedir. Farsça tarih boyunca ilk olarak Pehlevi alfabesi ile yazılmıştır. Uzun yıllar boyunca böyle bir uygulama söz konusudur. Ancak İslamiyet’in kabul edilmesi ile beraber alfabe değişikliğine gidilmiştir. Yeni alfabe Arap abecesi olmuştur. 1967 senesinde ise bir ilke imza atılmıştır. O dönem ülkeyi yöneten şah ailesi, artık Latin alfabesine geçilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu durum Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmiştir. Ancak bu süreç kısa bir sonra değişmiştir. İslam Devrimi ile beraber Arap alfabesine geçilmiştir. Yer adları için Latin harflerinin kullanılması kabul görmüştür.
Farsça Konuşan Ülkeler Hangileridir?
Farsça konuşan ülkeler hangisi noktasında, körfez bölgesinde ve Orta Asya’nın bir kısmından bazı devletleri örnek olarak verebiliriz. Çağdaş Farsça kendi arasında üçe ayrılır. En modern olanı İran’da kullanılır ve Arap harfleri ile ifade edilir. Darice ise Pakistan, Özbekistan ve Afganistan’da konuşulmaktadır. Tacikçe, ayrı bir dil haline gelse de, Farsçadan ayrılmıştır. Rusya, Özbekistan ve Tacikistan’da tercih edilir. Kiril alfabesi ile yazılır