Görme engelliler harfleri aynı zamanda Braille harfleri olarak kabul edilir. Bir diğer adı ise Körler alfabesidir. Bu alfabe Louis Braille tarafından ortaya çıkarılmıştır ve 1821 yılından beri de kullanılmaktadır. Görme engelli olan kişilerin bu harfler sayesinde okuması ve yazması oldukça kolaydır. Dikdörtgen bir düzen vardır ve üzerindeki noktalar kabartılmaktadır. İki kolon üzerinde üç adet nokta oluşturularak yazım yapılır. Görme engelliler alfabesi nasıl öğrenilir sorusu için okullarda da eğitim verilmektedir.
Görme Engelliler Yazı Dili Nasıldır?
Birbirinden farklı noktaların kolon üzerindeki dizilişleri kelimelere etkileşim yapar. Her bir kombinasyon farklıdır ve 64 ihtimal söz konusudur. Braille programı üzerinden örnek vermek gerekirse yukarıdan aşağıya doğru, sol bölümde 1’den 3’e kadar olan nokta L harfini vermektedir. Okuma ve yazma bu şekilde kombinasyonlar üzerinden yapılmaktadır.
Braille Alfabesi Tarihi
Aslında Braille alfabesi görme engelli kişiler için üretilmemiştir. Napolyon gece karanlığında askerlerin anlaşma sağlayabilmesi adına Charles Barbier’den yardım istemesi üzerine ortaya çıkmıştır. Ancak hem çok karmaşık olması hem de askerlerin böyle bir ihtiyacı olmaması sistemin gelişmemesine neden oldu. Daha sonra 1821 yılında Louis Braille ve Charles Barbier bir arada çalışarak bu alfabeyi geliştirdi. Yapılan çalışma sonucunda Braille alfabesi harfler günümüz şeklini aldı ve 6 noktalı sisteme geçildi.
Braille Alfabesi ve Sistemi
Yazılar bu sistem sayesinde ikili şemalar ile ifade edilmektedir. Türkçede kullanılan görme engelliler alfabesi çeviri için “ö, ü, ğ, ç, ş” harfleri için yeni şemalar oluşturulmuştur. Tamamen hızlı okuma yapılabilmesi için uygun tasarım yapılmıştır. Yani görme engelli kişiler okuma yaparken zorluk yaşamayacaktır.
Ne yazık ki bu alfabe Arapça, Yunanca, Japonca gibi dillere Latin alfabesi olarak uyarlanamıyor. Onun yerine dilin yapısına bağlı olarak kombinasyonlar sunuluyor. Latin alfabesini kullanan tüm dillerde çok küçük değişiklikler ile doğru dil yapısı sağlanmıştır. Mesela u harfinin Braille alfabesinde karşılığı olsa da ü harfinin yoktur. Türkçe bu dili benimserken ü harfi için u harfinin karşılığının üzerine başka noktalar koymuş, dolayısıyla Braille alfabesini tam olarak kendi diline adapte etmeyi başarmıştır.