Grek harfleri pek çok dil grubunun mensubu olup, dünya çapında oldukça sık kullanılıyor. Hint-Avrupa dil grubu üyesi olan Grek alfabesi aynı zamanda Yunan Alfabesi olarak da kabul ediliyor. Hristiyan olan tüm yerlerde Yunan alfabesi harfleri ön plana çıkıyor. M.Ö.111.yy. Sonrasında Kıpti alfabesi olarak ortaya çıkmıştır. Mısır alfabesi ile oldukça yakın olduğu görülüyor. 6 göstergesi aynıdır.
Yunan Alfabesi Nasıl Oluştu?
Grek alfabesinin ortaya çıkışı oldukça eskiye dayanıyor. Yazılı olan belgelere bakıldığında Herodotos, Fenikeli Kadmos’un bu alfabeyi Yunanistan’a soktuğunu savunuyor. Bazıları da Kadmos’un sadece 12 adet Fenike harfi soktuğunu, geri kalanının ise Palmede’in katkısı olduğunu söylüyor. Tüm bilgilere bakıldığında Antik Yunan alfabesi Fenikelilerden öğrenilmiştir ve alfabe 22 adet harften oluşmaktadır. Bu durumun en önemli ispatları ise Fenike harflerinin isimlerinin benzemesidir. Aynı zamanda iki alfabe de doğu kökenlidir.
Grek Alfabesi Özellikleri
Kaynaklara bakıldığında eski Yunan alfabesi çok eskiye dayanıyor. Latin alfabesinden de tamamen farklı olduğu görülüyor. Kiril alfabesi olduğu doğru değil ancak büyük benzerlikler taşıdığı görülüyor.
- 22 adet harf içermektedir.
- Latin alfabesi barındırmaz, Kiril alfabesine benzer.
- Fenikeliler tarafından Helenlere aktarılma özelliği gösterir.
Bunun dışında belirli harfler bilimde de sıklıkla kullanılmaktadır. Alfa, beta, delta gibi harflerin matematik, kimya, biyoloji ya da fizik gibi bilim alanlarında sıklıkla yer aldığı herkes tarafından biliniyor.
Grek Alfabesi Hangi Aileye Ait?
Grek alfabesi ile ilgili kaynaklara bakıldığı zaman dilin Hint-Avrupa dil ailesine ait olduğu görülüyor. 22 harften oluşan alfabe Kiril alfabesine benziyor. Eski Rum Alfabesi Fenikelilerin dilleri ile karışık bir şekilde kaynaklarda yer alıyor. Ancak Rum alfabesi Fenike alfabesinden daha yeni olduğu için içerisinden Yunan alfabesini çıkarmak mümkün oluyor. Günümüzde Grek alfabesi Yunan alfabesi olarak kabul ediliyor. Fonetik olan harfler kalmış, sesli harfler Fenike alfabesinden değiştirilmiştir. Bu sayede Fenike alfabesinin yeni versiyonu Yunan alfabesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tonlama farklılıkları ise yazı dilinde sağa ya da sola yatık olarak vurgu yapılmasını gerektirmektedir. Müzikal bir ses oluşturabilmek adına harflere fonetik bir durum yaratılmıştır.