Hangul alfabesi, Kore’de kullanılan dili yani Korece olarak isimlendirilen dili yazılı hale getirmek için kullanılan yazı sistemine verilen isimdir. Hangıl alfabesi olarak isimlendirildiği de görülebilir. Bunun sebebi ‘Hangul’ kelimesinin İngilizce yazılmış olan bir kelime olmasıdır. Dolayısıyla ‘Hangıl’ şeklinde telaffuz edilir. Bu nedenle bazı kaynaklarda Hangul alfabesi şeklinde geçerken diğer kaynaklarda Hangıl alfabesi olarak isimlendirilebilir. Ama bu alfabe kullanılarak yazıldığında ve okunduğunda da ‘h-a-n-g-ı-l’ olarak yani ‘hangıl’ biçiminde kullanılmaktadır. Koreliler yani alfabenin sahipleri de bu şekilde adlandırdığı için hangıl alfabesi olarak isimlendirmek doğru olabilir. Ama biz bu tartışmaya girmeden ve başlığımızla uyumlu olması gerektiğini de göze alarak, İngilizce olarak yazıldığı gibi Hangul alfabesi şeklinde kullanacağız.
Bu alfabe dünya üzerinde kullanılan 14 farklı alfabe sistemi içinde yer almaktadır. Kore alfabesi dışında kalan 13 yazı sistemi Latin alfabesi, Arap alfabesi, İbrani alfabesi, Japonca karakterler, Kiril alfabesi, Çince karakterler, Hint dilleri alfabesi, Tana alfabesi Yunan alfabesi, Gürcü alfabesi, Ermeni alfabesi, , Kannada alfabesi ve Amhar alfabesi olarak bilinen alfabelerdir. Bu alfabeler karşınıza farklı isimlerle de çıkabilirler. Ama bütün dünya üzerinde kullanılan alfabeler, bu temel alfabeler sonucunda türetilmiş alfabelerdir ya da orijinal alfabeler kullanılmaktadır. Örneğin her ikisi de Latin alfabesi olan Türk alfabesi ile İngiliz alfabesi farklıdır. Çünkü yazılı hale getirilmesi hedeflenen dildeki bazı sesler alfabeye eklenmiş ya da o dilde bulunmayan sesler alfabeden çıkartılmıştır. Dolayısıyla temel alfabeye göre daha farklı olan alfabeler ile karşılaşmak mümkündür. Ama dünya üzerinde kullanılan alfabelerin tamamı, Kore alfabesi ya da Hangul alfabesi gibi farklı isimlerle anılan yazı sistemi de içlerinde olmak üzere toplam 14 temel yazı sisteminden, alfabeden türetilmiştir. Hangul alfabesinin diğer temel yazı sistemlerinden farkı ise bilim damlarının tasarladığı bir alfabe olmasıdır. Diğer temel alfabelerin tamamının Mısır hiyerogliflerinden ve Fenike alfabesinden esinlendiği kabul edilir. Oysa Kore alfabesi ya da Hangul alfabesi, 1443 yılında ülkenin başında bulunan kral Sejong tarafından talep edilen ve bilim damlarının yaptıkları çalışmalar sonucunda oluşturulmuş bir alfabedir. Koreliler bu değişikliğe kadar Çince karakterleri, Çin yazı sistemini kullanıyorlardı. Ama yeni oluşturulan alfabe ile yazılan Hunmin Côngım eseri 1444 yılında yayınlanmıştır. ‘halka doğruları öğreten ses’ anlamına gelen ismi ile bu alfabeyle yazılan ve alfabeyi tanıtan eser, Korelilerin kendi alfabelerini kullanmaya başlamalarının miladı olarak kabul edilebilir.
Hangul alfabesi, 10 ünlü ve 14 ünsüz temel harfin yanı sıra 11 yarı ünlü ve 5 çift ünsüz karakterden yani toplam 49 karakterden, harften oluşan bir alfabedir.
Hangul alfabesinde bulunan toplam harf sayısı ise 40’tır. Ama bunların 24 tanesi temel harflerdir. 24 temel harf 10 ünlü ve 14 ünsüzden meydana gelmiştir. Geriye kalan 16 harf ise birleştirilmiş karakterlerden meydana gelir. Bunların 11 tanesi birleştirilmiş ünlü ya da yarı ünlü olarak adlandırılan karakterler, geriye kalan 5 tanesi ise çift ünsüz olarak isimlendirilen ve kullanılan harflerdir. Alfabenin bir diğer farklı özelliği ise yan yana dizilen harfler ile yazılmamasıdır. Bu alfabeyi tasarlayan bilim insanları daha önce kullanmakta oldukları Çin yazı sisteminin etkisinde kalmışlardır. Bu nedenle ikili, üçlü hatta dörtlü değişimler kullanılarak oluşturulan heceler bulunur. Bu heceler ise yine daha önce kullandıkları Çince karakterlerde olduğu gibi kare şeklini ortaya çıkartacak şekilde tasarlanmışlardır.