Hint alfabesi harfleri Hindistan’ın yerel halkı tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Hintlilere göre alfabeler kutsaldır ve bu nedenle pek çok farklı türde yazıya dökülmüştür. Hint alfabesinin diğer ismi Devanagari alfabesidir. Hintçe yazı yazma için bu alfabenin biliniyor olması önemlidir. Dil Hint-Avrupa dil kökenine sahiptir. Mesela Pakistan’ın dili Urducadır. Bu dil Arap alfabesinden kelimeler kullanır. Türkçe ile de etkileşimi vardır. Bunun nedeni çok uzun zaman uygarlıkların bir arada yaşamasıdır.
Hintçe Nasıl Bir Dil?
Bazı durumlarda Hintçe alfabe Türkçe alfabeye benzerlik gösterebiliyor. Ancak temeli Sanskrit dilidir. Sanskrit dili şuan için kimse tarafından kullanılmıyor, değiştirilmiş olan dil, Hintçe olarak yansıtılıyor. Hintçenin temelinin diğer yarısı ise Arapça ve Farsçadan oluşmaktadır. Aynı coğrafya üzerinde yaşanmış olmasının en önemli etkisi dil etkileşimidir. Hintçe çok esnek bir dildir. O nedenle farklı dillerden ekleme almaya çok müsaittir. Bu nedenle Hintçe denildiğinde Arapça, Farsça, Türkçe gibi diller etkisini gösterecektir.
Hintçe Özellikleri Nedir?
Gerek Hintçe isim yazma için gerek ise okuyabilmek için harflerin ve okunuşların bilinmesi gerekiyor. Dil özelliklerini bilen biri için dili kavramak zor olmayacaktır. Aşağıda dilin tüm özellikleri karşınıza çıkıyor:
- Bu alfabe içerisinde yazılar soldan sağa doğru yazılmaktadır.
- Alfabe içerisinde toplam 28 adet harf bulunmaktadır.
- Küçük ya da temel harf barındırmamaktadır.
- Yazı yazarken herhangi bir noktalama işareti kullanmaya ihtiyaç duyulmaz.
Hintçede Bilinmeyenler
Hintçe Doğu tarafında sıklıkla kullanılan bir dildir. O nedenle dil yapısını, kurallarını bilmek gerekiyor. Nasıl Hintçe öğrenebilirim diye sormadan önce dilin kurallarına odaklanmak gerekiyor. Bir kere yazı yazarken bazı harfler ondan sonraki gelecek olan kelimeler ile bir arada bulunamayabilir. Çok fazla ünlü harf barındırmaz. Bunun yanında seslerin uzun bir şekilde kullanılması durumu vardır. Hem “O” hem de “Ö” harfi alfabe içerisinde kullanılmıyor. Harflere işaret konulduğunda seslendirme işlemi yapılmış olur. Bunun dışında sadece 3 adet sesli harf vardır. Dili öğrenebilmek için harflerini, okunuşlarını, yazılışlarını bilmek gerekiyor. Bunun yanında ses uzatma, dilin en zor olan kısımları arasında bulunuyor.