Hiyeroglif alfabe resimleri 5 bin yıl önce ortaya çıkmıştır. Şuan için kullanılan pek çok dil Fenike dilini anımsatmakta, temel olarak onu kabul etmektedir. Ancak Mısır dili Fenike dilinden de çok daha önce ortaya çıkmıştır. Fenike dilinin ilham kaynağı Mısır Alfabesi olmuştur. Mısır Hiyeroglif alfabesi ve anlamı hala gizemini korumaktadır. İçerisinde bir heceyi, bir cümleyi ya da bir kelimeyi ifade eden semboller bulunmaktadır. Yani içerisinde 700’e yakın sembol bulunduran bir dildir.
Hiyeroglif Dili ve Anlamı
Mısırlıların okuma ve yazma oranı oldukça düşüktü. Bunun nedeni ise Mısır Hiyeroglifleri çok zor anlaşılıyor ve okunuyordu. Yazılar sadece soldan sağa değil, sağdan sola, yukarıdan aşağıya ya da aşağıdan yukarıya doğru okunabiliyor, yazılabiliyor. Yazıyı anlayabilmek için sembollerdeki hayvan ya da insanların yüzünün ne tarafa baktığına odaklanmak gerekiyor. 3 farklı yazım seçeneği Mısır yazılarında kendini gösteriyor. M.S.300’lü yıllarda kullanılan dillerden biri sadece katipler ve rahipler tarafından kullanılıyordu. Demotik tarzındaki yazılar ise günlük yaşamda kullanılmaktaydı. Demotik tarzda semboller çok daha anlaşılır oluyordu. Bir de Yunan Alfabesine 6 harf eklenerek üretilen Kıpti alfabesi bulunuyor.
Hiyeroglif Dilinin Özelliği
Pek çok kişi Hiyeroglif nedir nasıl okunur sorusunu soruyor. Ancak bu dili öğrenmek ve hemen sökmek sanıldığı kadar kolay olmuyor. Aşağıda dilin ne kadar zor olduğu ve nasıl okunması gerektiği ifade ediliyor.
- Sembollerden oluşuyor olması okunmasını ve yazılmasını zorlaştırıyor.
- Mısırlıların zamanında okuma yazma düzeylerinin düşük olmasına neden olmuştur.
- Sağdan sola, yukarıdan aşağıya okunabiliyor olması kafa karıştırıcıdır.
- Okunacak bölümü anlamak için hayvan ve insan figürlerinin yüzüne bakmak gerekmektedir.
Mısır Dili Hiyeroglif
Yunanca ile Mısırca arasında benzerlikler bulunuyor. Bunun en önemli kanıtlarından biri ise eski kaynaklarda hem Yunanca hem de Mısır alfabesinin aynı anda kullanılmasıdır. Mısır dilini biraz değiştirmek Yunan alfabesini ortaya çıkarıyor. Bu sayede Yunanca bilenler Mısır yazılarını daha rahat okuyabiliyor. Hiyerogliflerde ne yazıyor sorusuna yanıt vermek uzman bir dil bilimci için bile günümüz şartlarında oldukça zor olduğundan, kişilerin bu dili öğrenmesi çok zaman alıyor.