İbranice kullanan ülkeler arasında sayabileceğimiz İsrail, Kuzeybati sami dil grubunun Kenan koluna bağlı olan dillerden biridir. 7 milyon kişi tarafından konuşulduğunu söyleyebileceğimiz İbrani, ABD, Kanada, Panama, Birleşik Krallık, Almanya ve Avustralya gibi ülkeler tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır. Batı Şeria’da Yahudi olmayan azınlık da bu dili zaman zaman kullanmaktadır. Bunun dışında Yidiş, Aramice ve Ladino gibi diller de kullanılmaktadır diyebiliriz.
İbranicenin Özellikleri Nelerdir?
- İbranice alfabesi kaç harf diye soracak olursanız 22 harften meydana geldiğini söyleyebiliriz.
- İbranice üç ünsüz harften meydana gelen fillerden türer.
- İbranicenin söyleyebileceğimiz en önemli özellikleri arasında birleşik fiillerin çok fazla olmaması gelmektedir.
- İsim çekimleri İbranicede yer almaz. İsim çekimleri olmadığı için ismin i hali, de hali gibi ön ekler görebiliriz.
- Fiillerde zaman kavramı da çok fazla bulunmamaktadır. Bahsi geçen konunun bitmiş ya da bitmemiş olması önemlidir.
- İsimler erkek ve dişi olarak iki türdür. Bunun dışında tekil, çoğul, ikil çoğul olarak ismin üç hali de karşımıza çıkar.
- Fiil kökü üç ünsüz harften meydana gelir. İsmin başına ya da sonuna harf gelerek yeni bir kelime doğar.
İbraniceyi En Yaygın Kullanan Ülke Hangisidir?
İbrani alfabesi el yazısı ile yazılması zor olan Afro Asyatik dillerden biridir. Musa zamanında inen Tevrat, Ahit İbranicesi ile yazıldığı için önem taşımaktadır.
İbrani alfabesi hakkında bilgi almak için 19.yüzyılın sonlarına bakmak gerekmektedir. Siyonizm olarak bilinen ve Yahudi milliyetçiliği diyebileceğimiz modern İbranice en çok yaygın olan İbranice çeşitlerinden biridir. Özellikle Elyezer Ben Yehuda’nın kişisel çabalarından sonra Yahudiler tarafından tekrar konuşma dili haline gelen İbranice, yaygın olarak da kullanılmaktadır. İsrail şu an dünyada İbranice’nin en yaygın olarak kullanıldığı ülkedir.
İbranice’nin Tarihsel Gelişimi Nedir?
İbranice harfler ve rakamlar olarak incelendiği zaman alışması zor alfabelerden biridir. Sami dillerinin neredeyse hepsinde varolan İbranice harflere Yahudiler aynı zamanda Laşın Hakodeş ismini de vermiştir. Yahudi din adamları Babil2de ve Kudüs bölgesinde Musevi Hukuku’nu oluşturmuş olan Talmud’u Armice şeklinde yazmışlardır.