Japoncada kullanılan alfabe sayısı 3’tür. Hiragana; Japonca kökenli olan sözcükleri yazmak için kullanılır. Katakana ise yabancı kökenli olan sözcükleri yazmakta kullanılıyor. Bunun yanı sıra Kanji, Çince yazım karakterlerinin Japoncada yazılma şeklini ifade eder. Japon alfabesinin Latin alfabesi ile yazılması ise Romaji olarak ifade edilir. Ancak bir alfabe değildir.
Japoncada Kullanılan Alfabelerin Özellikleri
Japon alfabeleri için yapılan araştırmalar sonucunda Japonya halkı tarafından 3 tür alfabe kullanıldığı ifade edilir. Kanci, Hiragana ve Katakana. Çinliler ile 2000 yıl öncesinde dayan ilişkiler sonucunda alfabetik karakterlerde üretilmeye başlandı. Daha öncesinde Japon dilinde kullanılan karakter sayısı oldukça azdı.
Dil bilimcilerin yaptıkları araştırmalar neticesinde Kanci dilinin ses ve manayı birlikte karşıladığı ortaya koyuldu. Fonotik alfabeler ile yapılan kıyaslamalar sonucunda da Kanci dilinin çok daha kolay öğrenildiği ve okunabildiği saptandı. Japon halkı, 50 kanci karakteri üzerinde değişiklikler yaptı. Daha sonra iki fonotit alfabe olan Katakana ve Hiragana alfabeleri doğdu.
japon hirahana alfabesi
Bu alfabeler birbirinden farklı değil. Aradaki tek fark Japon dilinde yer alan kelimelerin kökenlerinde. Hiragana alfabesi incelendiğinde kural olarak Japon diline has sözcüklerin yazımında kullanıldığı ortaya çıkar. Japon alfabesi Katakana alfabesinde ise Japon dilinin de dışında Japoncaya geçen kelimeler yazılırken kullanılır. Dışarıdan Japoncaya giren kelimeler oldukça kolay bir şekilde fark edilir.
Japon alfabesi Türkçe karşılığı çeşitli çeviri eserlerde incelenebilir. Bu özellikleri bakımından incelendiğinde Japoncadaki sesli harf sayısı 5’tir ve neredeyse Türkçedeki sesler ile aynıdır.
- Japonca alfabe içerisinde yer alan sesli harfler; a,i,u,e,o.
- Filler ise Türkçede olduğu üzere tek başlarına bir durumu ifade etme özelliğini karşılar. Cümlelerin temel ögesidir.
- Ancak Japoncada şahıs ekleri bulunmaz. Türkçede geliyorum, geliyorsun gibi çekime uğrarken Japonca için bu tarzda bir kural yok. Dinleyiciler doğrudan kendileri anlar.
- Japon alfabesinde geçmiş zaman ve geniş zaman kullanılır. Ayrıca fiillerin sonuna kibarlık anlamını taşıyan birtakım ekler yerleştirilir.
Japoncada sosyal statülere göre değişiklik içeren kelime grupları da vardır. Japonca, Türkçenin de içinde bulunduğu Altay dil ailesi grubundadır.