Kiril alfabesinin kullanıldığı ülkeler arasında Slav kökenli ülkeler gelmektedir. Ayrıca Rusya, Bulgaristan, Sırbistan ve Ukrayna gibi ülkelerde kullanıldığını söyleyebileceğimiz Kiril alfabesi Slav dillerinin yazımında kullanılmaktadır. En eski Slav kitaplarında yazıldığını söyleyebileceğimiz bu alfabe Aziz Kiril kardeşlere dayanmaktadır.
Kiril alfabesi yazma ve okuma için öncelikle alfabenin kökenine inmek gerekecektir. 9.yüzyılın ortalarından günümüze gelen bu alfabe, Orta Çağ Yunan alfabesinin temelini geliştiren Slav seslerine dayanmaktadır.
Türk Halklarında Kiril Alfabesi Kullanılır mı?
Kiril alfabesi Türkçe içerisinde de önemli bir yere sahiptir. Çünkü günümüzdeki Rusya topraklarında Türklerin alfabelerinin Kirilleştirilmesi iki farklı döneme dayanmaktadır. Birinci Müslüman olmayan Türkler, yazı dili oluşturmak için Kiril alfabesini kullanmışlardır. İkinci yazı dili olarak benimseyen Müslüman türkler de Komünist dönemde bu alfabeyi benimsemiştir. Kiril alfabesini öğrenmek için bugünkü Rus kiril alfabesine bakmak gerekecektir.
Kiril Alfabesinin Gelişimi Nasıldır?
Kiril alfabesi özellikleri arasında çok fazla geliştirilmemiş olması gelmektedir. Bunun en büyük nedeni de Slav halklarının siyasi olarak etkin rol oynamamasıdır. Sadece Rusya döneminde Kiril alfabesinde bazı değişiklikler ve iyileştirmeler yapılmıştır. Yunan harfleri çıkarılmış ve Kiril alfabesi güncel halini almıştır.
Yunan harflerinin çıkarılmasıyla daha basit ve öğrenilebilir bir hale gelen Kiril alfabesi, 1918 senesinde de başka bir iyileştirmeye maruz kalmıştır. Ancak ülkelerde yeni bir dil benimsenerek kiril alfabesi kullanılmaz hale gelmiştir. Kısacası farklı dillerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir şekilde farklı şekillerde kullanıldığını söyleyebileceğimiz Kiril alfabesi kaç harf sorusu için 21 ünsüz harf, 10 tanesi ünlü harften oluşan toplamda 31 harften oluşmaktadır. Ayrıca 2 harf tonlama işareti olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Makedonca yazmak için de kiril alfabesi kullanılmaktadır.
Kiril Alfabesinin Önemli Özellikleri Nelerdir?
Kiril alfabesi aslında dünyanın en çok kullanılan alfabelerinden biri olmasına rağmen kullanan kişi sayısında gün geçtikçe büyük oranda azalma olmaktadır. Bilhassa Slav halkarda görülen azalma dile olan ilginin de azalması anlamına gelmektedir. Kiril alfabesini bırakarak Latin alfabesine geçiş yapan pek çok ülke bu alfabenin de unutulmasını sağlamıştır diyebiliriz.