Kiril alfabesi kullanan Türkler arasında genelde Slav kökenli Türk boyları da olmaktadır. 31 harften meydana gelen Kiril alfabesi zaman içerisinde unutulmuş alfabelerden biridir. Slav kökenli ülkelerin hala daha kullandığı alfabelerden biri olan yazı sistemi özellikle Makedonca kullanmak için öğrenilir.
Türklerin Kullandığı Alfabeler Nelerdir?
- Uygur alfabesi: Göktürk ve Arap alfabesinden önce kullanılmış olduğunu söyleyebileceğimiz bu alfabe Türkler tarafından uzun yıllar kullanılmıştır.
- Arap alfabesi: İslamiyeti kullanan Türklerin uzun yıllar kullandığı alfabelerden biridir.
- Göktürk alfabesi: Türkçe’nin yazıldığı ilk alfabe olarak bilinmektedir.
- Latin alfabesi: 1928 senesindeki harf devriminden sonra latin alfabesi yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır ve günümüzdeki şeklini almıştır.
- Kiril alfabesi: Türk boyları tarafından kullanılan Kiril alfabesi artık kullanılmamaktadır.
Kiril Alfabesinin Özellikleri Nelerdir?
Türk alfabesi şekillenmesinde önemli bir rolü olan Kiril alfabesi, Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabelerden biri olmuştur. Orta Asya’nın hakimiyeti altına aldığı Türk devletlerine zorla kabul ettirildiği Kiril alfabesi aslında istenerek kullanılan bir alfabe değildir. Rusya’nın baskısı nedeniyle kabul edilen bu alfabe aynı zamanda Türklerin tarih boyunca sahip olduğu en çok sesli harfe sahip dillerinden de biridir.
Soldan sağa doğru yazılıp okunan kiril alfabesinde 11 sesli harfe rastlanmaktadır. Daha sonrasında Türkler harf inkılabının ardından Latin alfabesini benimsemiş ve günümüzdeki Türkçe ortaya çıkmıştır.
Kiril Alfabesini Kullanan Ülkeler Nelerdir?
Eski Türk alfabesi olarak da bilinen Kiril Alfabesini Beyaz Rusya, Ukrayna, Rusya, Kazakistan, Tacikistan, Moğolistan, Makedonya, Sırbistan gibi ülkeler kullanmaktadır. İlk olarak Rusya bölgesinde doğan bu kiril alfabesi Orta Çağ’ın başlarında kullanılmaya başlanmıştır. El yazısı şeklinde italik yazılan Kiril alfabesi, 18.yüzyılın başlarında da daha basit ve kullanışlı bir hale getirilmiştir. Ayrıca Türk Cumhuriyetleri içerisinde Kazakistan ve Kırgızistan’da hala daha kullanılmaktadır.
Kiril alfabesi kullanan Türkler dışında özerk Türk bölgeleri de vardır. Başkurdistan ve Yakutistan gibi birçok özerk Türk ülkesinin de kullandığını söyleyebileceğimiz Kiril alfabesi öğrenilmesi ve yazımı oldukça zor alfabelerden de biri olarak kabul edilmektedir diyebiliriz. Müslüman yazı dili olarak da Kiril zamanında kullanılmıştır.