Braille alfabesi, görme engelli vatandaşların kolay bir şekilde okuma yazma öğrenebilmeleri açısından avantajlıdır. Doğuştan görme yeteneği olmayan ya da kısa bir süre öncesinde görme yetisini kaybedenler için geliştirilen sistem, motive olmalarına zemin hazırlar. Türkçe braille alfabesi sayesinde, farklı metinleri görme yetisi olmadan okumak ve anlamak daha kolay hale gelir.
Diğer Adı Braille Alfabesi
Asıl adı kör alfabesi olarak da bilinen Braille, 1821 yılında Louis, Braille tarafından geliştirilmeye başlamıştır. Kısa süre içerisinde etkisini arttıran alfabe, görme engelli olanların da küçük yaşlardan itibaren eğitilebilmeleri açısından avantajlıdır. Braille programı sayesinde kısa süre içerisinde okuma metinlerini anlamak mümkün hale gelir.
- 3 satır ve 3 sütundan oluşan kör alfabesinde noktalı kabartmalar ile bir metin oluşturulmaktadır.
- 6 noktalık alan içerisinde metinler açıklanır ve görme engeli olanlar parmakları ile cümleleri okuma fırsatı bulurlar.
- Harflere göre bazen tek bazen ise 5 kabartmalı nokta tercih edilir.
Çok kolay olmasa da alfabeyi denedikçe kısa süre içerisinde öğrenme fırsatı oluşur.
Altı Kabartılmış Noktalardan Oluşur
Körler alfabesi, görme engeli olanlara en iyi şekilde hizmet verebilmek adına altı kabartılmış noktalardan oluşur. Braille alfabesi öğren fırsatı sayesinde görme problemi olsa bile birbirinden farklı metinleri okumak ve anlamlandırmak son derece kolaydır. Alfabeyi hazırlamak isteyenlerin ise delikli bir levha tercih etmeleri, kısa süre içerisinde sonuç almalarına zemin hazırlar. Zaman içerisinde görme engeli olanların bilgi birikimlerinin artması adına bu tür alfabe son derece avantajlıdır.
Her Harf Ve Rakam İçin Ayrı Hücre
Braille alfabesi yapımı sonrasında her harf ve rakam için ayrı bir hücrenin oluşturulması gerekir. Alfabeyi hazırlarken Louis Braille’nin belirttiği unsurlara dikkat etmek faydalı olacaktır. Görme engelliklerin hayatını kolaylaştırmak için hazırlanan alfabe, günümüzde eğitim merkezlerinde çok fazla talep görür. Alfabeyi hazırlarken yazıyı tersten yazmak gerektiğinden dolayı dikkatli olmak ve kelimeleri atlamamak, dikkat edilecek temel unsurlar arasındadır. Hazırlanan alfabe ile birlikte tüm dünyada görme problemi yaşayanların okur yazarlık oranlarının en az %50 oranında arttığı belirtilmektedir.