Latin alfabesini bulan medeniyetin hangisi olduğu çok merak edilir. Çünkü bu alfabe, Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülkenin resmi abecesi olarak dikkat çeker. Çok uzun yıllar farklı alfabeleri tercih eden Türkler, Latin alfabesi kabulü ile beraber iletişim konusunda diğer ülkeler ile olan mevcut sorunları gidermiştir. Bu harf topluluğunun kökeni ise çok eski yıllara kadar uzanmaktadır.
Latin Alfabesini Bulan Uygarlık Hangisi?
Latin alfabesini hangi uygarlık bulmuştur noktasında birkaç farklı medeniyetin yapmış olduğu katkılardan bahsetmek gerekmektedir. Bunun için de bir Akdeniz uygarlığı olan ve Filistin’de kurulmuş Fenikeliler dönemine kadar gitmek gerekiyor. Alfabeyi ilk defa oluşturan bu medeniyet, diğer devletleri de etkilemiştir. Çünkü Yunan uygarlığı bu alfabeyi almış ve geliştirmiştir. Fakat günümüzde kullanılan modern Latin alfabesinin mucidi Roma medeniyeti olarak kabul edilir.
Latin Alfabesinin Gelişimi
Eski Latin alfabesi olarak bilinen abece daha farklı harflerden oluşmaktadır. Zamanla bunların bir kısmı değişmiştir. Romalılar alfabeyi aldıktan sonra 200 yıl boyunca kullanmışlardır. Ancak daha sonra 5.yüzyıl içinde değişiklik yapmışlardır. Bu değişiklik ile 4 tane Yunan harfi tablodan çıkarılmıştır. Ayrıca hem F hem de S harfleri eklenmiştir. Son güncelleme ise milattan önce 3.yüzyılda dikkat çeker. Bu tarihte yapılan çalışma ile G harfi tasarlanmıştı. Y ve Z harflerinin de eklenmesi ile Latin harflerinin gelişimi de tamamlanmıştır.
Latin Alfabesinin Özellikleri
Latin alfabesi karakterleri, kendisine has olan bir takım şekil ve sembollerden oluşmaktadır. Türk Latin alfabesinden farklıdır. 23 harf vardır. Ç, Ş, Ö, Ü ve Ğ harfleri yoktur. Bundan dolayı sayıca daha azdır. Ayrıca büyük İ harfi de söz konusu değildir. I harfi küçük yazıldığı zaman nokta almaktadır. Farklı olarak ise Q, X ve W harfleri dikkat çeker. Kullanım alanı çok geniştir. Günümüzde milyarlarca kişi tarafından tercih edilir. Tüm Amerika kıtasında bu alfabenin resmi olarak kabul gördüğünü söylemek mümkündür. Buna ek olarak Afrika kıtası, Avustralya ve Avrupa’da da kullanılır. En az tercih edildiği yer ise Asya kıtasıdır.
One Comment