Latin alfabesinin harf sayısı, birçok kişi tarafından bilinse de halen buna dair bilgi sahibi olmayan kişiler mevcuttur. Bu alfabe içindeki harfler, değişik simgeler ile ifade edilmektedir. Son derece eski bir abecedir. Ayrıca konuşulan dillerin çok büyük bir kısmına da tam olarak uyum sağlar. 29 harften oluşan Latin alfabesinin ayrıntılarını bilmek çok önemlidir. Ayrıca Latin alfabesi kökeni konusunda ortaya koyulmuş olan verilerden yararlanmak gerekmektedir.
Latin Alfabesi Ne Zaman Bulunmuştur?
Latin alfabesi ne zaman bulundu sorusu çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu abecenin görünümü, eski Yunan alfabesi ile benzerlik taşımaktadır. İlk defa milattan önce 7.yüzyılda, Roma devleti sınırları içinde bu abece kullanılmaya başlanmıştır. Romalılar, klasik Yunan alfabesi içinde yer alan 4 harfi çıkarmışlardır. Yerine ise Etrüsk medeniyetinde 2 harf almışlardır. Bunlar S ile F harfleridir. Bunun yanı sıra 3.yüzyılda bir değişik daha yapılmış ve G harfi bulunmuştur. Ayrıca Y ve Z harfleri alfabeye eklenmiştir. Böylelikle günümüzdeki abece ortaya çıkmıştır.
Latin Alfabesindeki Harfler Hangileridir?
Eski Latin alfabesi, günümüze gelene kadar birçok farklı değişik geçirmiştir. Latin alfabesi içinde bizim gündelik hayatta kullandığımız simgelerin çok büyük bir kısmı söz konusudur. Ancak farklı olarak Q, W ve X gibi harfler vardır. Bunlar, Türkçenin dil yapısına uygun olmadığı için bizim abecemiz içinde mevcut değildir. Toplamda ise 23 harf vardır. Dünya üzerinde en çok kullanılan alfabe olma özelliğine sahiptir.
Latin Alfabesi ile Türk Alfabesinin Farkları Nelerdir?
Latin alfabesi kabulü ile ortaya Türk Latin alfabesi olarak bilinen bir abece çıkmıştır. Türk alfabesi içinde değişik olarak Ğ harfi vardır. Aslında G harfi şeklinde Latin abecesi içinde bir simge vardır. Fakat yumuşak olanı yoktur. Türkler bu simgeyi, dilimizdeki bazı kelimeleri daha rahat telaffuz etmek için tercih etmişlerdir. Ayrıca Ş, Ü, Ö, Ç olarak bilinen harfler de bize özgüdür. Bu yönü ile aslında büyük değişiklik ve farkların olduğunu söylemek mümkündür. Bundan dolayı alfabe, Türk Latin ya da Türk abecesi olarak da bilinmektedir.