Latin alfabesi kullanmanın faydaları arasında global bir dile hakim olmanın kolaylaşması gelmektedir. Pek çok toplum Latin alfabesini kendi kültürüne göre yorumlamış ve değiştirmeler yapmış olsa da temelinde birçok harfin aynı olması yeni bir dil öğrenmeyi de kolaylaştırmaktadır.
Mart 1917 senesine bulunan bu yazı sistemini geliştiren kişi S.A. Novgodov isimli dilbilimci olmuştur. Yakut Türk yazısını geliştiren dilbilimci Latin alfabesinin de temelini bu sayede atmıştır. Ardından farklı birçok toplumu da etkisi altına alan latin alfabesi 23 harften oluşmaktadır. Ancak farklı ülkeler yeni harf eklemeleri ya da çıkarmaları yaparak kendi kültürlerine göre alfabede bazı düzenlemeler yapma gereği duymuştur.
Neden Latin Alfabesine Geçildi?
Latin alfabesine geçişin nedenleri arasında Türk aydınlarının yol gösterici çıkarımları yatmaktadır. Müslüman olduktan sonra uzun bir dönem Arap harflerini kullanan Türker, okuma yazma öğrenmenin zorluğu hakkında sık sık şikayetler bulunmaktadır. Bu konuda bir yenilik yapılarak okuma yazmanın kolaylaştırılmasını isteyen Türk aydınlar Latin alfabesine geçişin gerekli olduğunu dile getirmişlerdir.
Latin Alfabesinin Önemi Nedir?
Latin alfabesinin amacı, harf inkılabı döneminde okuma yazma oranını arttırmak ve dilin öğrenilmesini kolaylaştırmaktır. Türkler açısından Latin alfabesinin en büyük önemi de Türklerin kullandığı yazı sistemleri arasında, dini inanç doğrultusunda benimsenmemiş tek alfabenin Latin alfabesi olmasıdır. Bu nedenle bir devrim niteliğinde olduğunu söyleyebileceğimiz alfabeyi kullanan ilk Türk topluluğu ise Yakut Türkleri olmuştur. Ayrıca Sibirya ve Kafkasya bölgesinde yaşayan Türkler de bu alfabeyi ilk kullanan topluluklar arasında sayılabilir.
Harf Devrimi Ne Zaman Kabul Edildi?
Harf inkılabı öncesi ve sonrası meydana gelen değişimler, Türkiye’nin yeni Cumhuriyet’ten sonra attığı yenilikçi hareketlere bir örnektir. Harf inkılabı da 1 Kasım 1928 senesinde kabul edilmiştir. Bu tarihten sonra Türk alfabesinin gelişim ve benimsenme süreci başlamaktadır. Ancak zaten latin alfabesi 1920’li yılların başında benimsenmeye ve yazı dili olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Harf devriminin önemi kısaca anlatmak gerekirse zorlu Arap alfabesinden kurtulmayı sağlaması ve daha yenilikçi, global bir ülke olan Türkiye’yi daha modern göstermesidir.
One Comment