Latin alfabesinin son şekli hakkında bilgi edinmek için öncelikle alfabenin ilk dönemlerine inmek gereklidir. Antik Roma tarafından geliştirildiğini söyleyebileceğimiz alfabe eski Yunan alfabesi ile çok sayıda ortak özelliğe de sahiptir.
Latin Alfabesinin Tarihsel Gelişimi Nasıldır?
Günümüzde kullandığımız modern Latin alfabesini geliştiren alfabe aslında Fenike alfabesidir. Romalılar da bunu benimseyerek Latin alfabesini türetmiştir. 23 harften oluşan bu alfabeyi Türklerden ilk kullananlar Yakut Türkleri olmuştur. Latin alfabesini ilk kullanan dil de Eski Latincedir. Etrüsk alfabesi zamanla evrimleşerek son hali olan Latince alfabesi halini almıştır ve bunu geliştiren uygarlık da Romalılar olmuştur. Dünyada en yaygın dil olarak kullanılan Latin alfabesi Türkler için de önemli bir yere sahiptir. Kafkasya ve Sibirya içerisinde yer alan Azerbaycan Türkleri de bu alfabeyi ilk kullananlar arasındadır.
Latin Alfabesine Türkiye Nasıl Geçmiştir?
1928 yılındaki Harf inkılabı ile latin alfabesine geçen Türkiye aslında 1920’li yılların başında bu alfabeyi benimsemeye de başlamıştı. 1850’li yıllara baktığımız zaman neredeyse tüm Türk aydınlarının Fransızca diline hakim olması yazışmalarını da Fransızca yapmayı gerektiriyordu. Latin alfabesini kullananların sayısı da bu nedenle artmaya başlamıştı. Özellikle Batı kültürü hayranlığı ve Avrupa’nın üstünlüğü fikri de alfabeye olan ilgiyi arttırdı. Ancak arap alfabesinin zorluğu ve okuma yazmayı güçleştiriyor olması en büyük nedenlerden biriydi. Bu nedenle harf devriminden sonra latin alfabesine tamamen geçilmiş oldu.
Latin Alfabesinin Dünyadaki Önemi Nedir?
Günümüzdeki devlet biçimlerine ve kültürlere baktığımızda modern dünyada en çok kullanılan alfabenin latin alfabesi olduğunu görmek mümkündür. Kendi alfabelerinin kullanan devletlerin bile dünya ile iletişime geçmek için bu alfabeyi kullanmak durumunda olduğunu görebiliriz. Buna örnek vermek gerekirse Çin ve Arap Devletleri bunun başında gelmektedir. Dünyanın en yaygın dillerinden biri olan İngilizce de latin alfabesiyle oluşturulmuş bir dildir.
Dünyada yaşayan insanların ve ülkelerin çoğu tarafından kullanılmakta olduğunu söyleyebileceğimiz alfabe Türkiye açısından da önemlidir. Çünkü hiçbir dini bağlantı olmadan Türk toplumlarının ilk kez kabul ettiği alfabe latin alfabesi olmuştur.