Latin alfabesi, dünya üzerinden kullanılan en yaygın dillerden bir tanesi olmak ile birlikte günümüzde hala etkilerini sürdürmektedir. Antik Roma döneminde, Latince yazı sistemi olarak kullanılan alfabe, günümüzde hala özellikle Avrupa ülkeleri tarafından geçerliliğini korur. Hangi ülke hangi alfabeyi kullanıyor diye merak edenlerin ise öncelikle kültür yapıları ve toplulukların geçmişleri hakkında araştırma yapmaları faydalarına olacaktır.
Uzak Doğu Ülkeleri Tercih Etmiyor
Alfabe isimleri söz konusu olduğunda en çok tercih edilen ve popüler hale gelen seçeneklerden bir tanesi Latin harfleri olarak karşımıza çıkar. Ancak, Çin, Japonya ve Güney Kore olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri, Latin alfabesini kullanmayı reddetmektedirler. Kendilerine özgü bir alfabe oluşturan bu tür ülkeler, böylelikle ulusal kimliklerini de korumayı hedefler.
- Toplulukların kendileri yerine başka uygarlıklara ait dilleri kullanmaları, bir süre sonrasında asimile olmalarına zemin hazırlar.
- Bu gibi problemler yaşamak istemeyen Uzak Doğu ülkeleri ise kendilerine ait bir dil geliştirerek özgü kütlülerini oluşturmaktadırlar.
- Latin dili her ne kadar basit olsa da Çince ya da Japonca’da dünyada en çok tercih edilen alfabelerden bir tanesi haline gelmiştir.
Rusya Slav Dillerine Hakim
Yukarıda belirtilen ülkeler dışında aynı zamanda Rusya’da Latin alfabesini kullanmayı reddeder. Slav dillerinden oluşturulan Rusça, ülkenin resmi dili olarak karşımıza çıkar. Yazışmalarda ve diplomatik görüşmelerde de kullanılan Rusça, aynı zamanda toplumun kendi kültürünü korumasına zemin hazırlar. Rus alfabesi her ne kadar zorlu gibi görünse de kelime yapıları öğrenildiğinde oldukça pratiktir. İngilizce’den sonra e en çok konuşulan dillerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar.
İsrail Kullanmayan Ülkelerden Biri
Rusya gibi İsrail’de Latin alfabesini kullanmayan ülkelerden bir tanesidir. Kendine özgü geliştirdiği Arap kökenli alfabesiyle topluluğunun kültürel kimliğini korumayı hedefler. İbranice kullanan İsrail vatandaşları, Latin harfleri yerine kendilerine özgü kelimeleri tercih ederler. Alfabeler her ne kadar toplulukların birbirleri ile etkileşime girmelerine yardımcı olan en önemli unsurlardan bir tanesi olsa da kültürel kimliklerin kaybolmaması adına uluslara özgü olmasına dikkat edilmelidir.