Latin alfabesinin özellikleri arasında sıralama yaparken her bir dil için farklı harflerden ve alfabe sayılarından bahsedilebilir. Temeli yunan alfabesine dayanan ve modern halini Romalıların verdiğini söyleyebileceğimiz Latin alfabesi 1928 senesinde de Türklerin benimsediği ve kabul ettiği önemli alfabelerden biridir. Fenike alfabesinden türediğini söyleyebileceğimiz Latin alfabesi kullanan ilk dil ise Eski Latince olarak bilinmektedir. Etrüsk alfabesine zaman içerisinde evrimleşen Grek alfabesi son hali olan latin alfabesini alarak neredeyse tüm dünyaya da hızla yaygınlaşmıştır.
Latin Alfabesini Kim Bulmuştur?
Latin alfabesini kim bulmuştur sorusu için Roma uygarlığına göz atmak gerekir. Çünkü modern latin alfabesinin temelini atan Roma olmuştur. Ancak eski Yunan alfabelerine çok büyük benzerlik gösterdiğini söyleyebileceğimiz bu alfabe Fenike alfabesinden türemiştir diyebiliriz.
Latin alfabesi kullanan diller arasında İngilizce ve İspanyolca gibi dünyanın en yaygın dilleri yer almaktadır. Çin ve Arap uygarlıkları bile dünya ile yazışma dili olarak genelde latin alfabesinden oluşan dilleri kullanmayı tercih etmektedir. Bu nedenle dünyanın en yaygın dilleri hep latin alfabesinden oluşmaktadır.
Latin Alfabesinin Özellikleri Nelerdir?
Roma alfabesi harfleri ile şekillenen latin alfabesinin önemli özellikleri şunlardır:
- Kalın ünlüleri söylerken dil geriye çekilir, ince ünlüleri söylerken dil ileriye itilir.
- Dudaklar düz söylenirken çıkan ünlüler düz, dudaklar büzülerek söylenen ünlüler yuvarlak ünlüdür.
- Ünsüzler tek başına söylenemezler ve kendilerinden sonra e sesine ihtiyaç duyarlar.
- 23 harften oluşsa da ülkeye, kullanılan dile göre azalma ya da artma olabilmektedir. (Türkçe 29 harftir)
Latin Alfabesini Ülkeler Nasıl Kullanır?
Temeli 23 harften oluşan bu alfabe pek çok farklı kültür ve uygarlık tarafından kullanılıyor olsa da farklılıklara sahiptir. Her ülke kendi diline göre alfabeye yeni harfler ekleyebilir ya da çıkartabilir. Latin alfabesine sonradan eklenen harfler arasında ülkemizi incelediğimiz zaman “Ç, Ğ, İ, J, Ö, Ş, U, Ü” harflerinin eklendiğini ve bu eklemelerin yanı sıra X ve Q harflerinin de çıkarıldığını görebiliyoruz. Çoğu harf ortak olsa da bazı değişiklikler kültürlere, dillere göre şekillenmektedir.