Mors alfabesi, oluşturulduğu ve kullanılmaya başlandığı 1800’lü yıllarda adeta devrim niteliğinde olan bir gelişme olarak kabul edilmişti. O dönemlerde yaşayan nüfusun büyük bölümünün bildiği Mors Alfabesi, elektronik haberleşmenin yanı sıra ışık kaynaklarından faydalanarak denizde haberleşme gibi işler için de kullanılıyordu. Mors Alfabesini öğrenmek amacıyla kullanılan şema ise şu idi:
Mors kodlarını dinlerken ya da ışık kaynakları gibi araçlarla verilen sinyalleri takip ederken, yukarıdaki şemada en üstte yer alan bölüme kaleminizi koyunuz. Kısa sinyal algıladığınızda kaleminizi önce aşağı sonra sola, uzun sinyal algıladığınızda ise önce aşağı sonra sağa hareket ettiriniz. Örneğin (kısa-uzun-kısa-kısa) şeklinde gelen bir sinyal söz konusu olduğunda ilk kısa sinyalde ‘E’ harfine, uzun sinyal verilip oradan hareket edince ‘A’ harfine, tekrar kısa sinyal geldiğinde ‘R’ harfine, en son kısa sinyal için kaleminizi hareket ettirmeye devam ettiğinizde ise ‘L’ harfine geldiğinizi göreceksiniz. Mors kodlarının açık olarak verildiği aşağıdaki şemaya baktığınızda da (kısa-uzun-kısa-kısa) ya da (._..) şeklindeki kodun ‘L’ harfine denk geldiğini görebilirsiniz.
Bu şekilde devam eden sinyaller yan yana geldiğinde ise anlamlı kelimeleri oluşturmaktadırlar. Tabi sinyaller arasındaki sessizliklere yani aralıklara da dikkat etmelisiniz. Harfler arasında kısa aralık, kelimeler arasında orta uzunluktaki aralık, cümleler arasında uzun aralık verilerek karakterlerin, kelimelerin, cümlelerin birbirlerinden ayrılması sağlanmaktadır. İlk şema üzerinde her gün 10 dakika bile çalışırsanız, birkaç ay gibi kısa bir süre içinde Mors Alfabesi kullanılarak verilen sinyalleri şemaya ihtiyaç duymadan yazılı hale getirmeye alışacaksınız.