Mors Alfabesi, 160 yıl kadar önce 1835 yılında Samuel Morse tarafından tasarlanmış bir alfabedir. Alfabe harfleri, rakamları ve noktalama işaretlerini her biri benzersiz olan noktalar ve çizgiler dizisi ile ifade etmek üzere tasarlanmıştır. Haberleşmenin hızını artırmak amacıyla çok kullanılan karakterlerin karşılığı olarak daha kısa kodlar belirlenmiştir. Örneğin İngilizce’de çok kullanılan ‘E’ harfi sadece bir noktayla ifade edilirken nispeten az kullanılan harflerden birisi olan ‘Z’, iki çizgi ve iki noktanın yan yana gelmesi ile anlam bulur. Her çizginin süresi noktanın 3 katıdır ve her bir nokta ya da çizgiyi nokta süresiyle aynı olan bir boşluk izler. Bu şekilde sıralanan karakterler anlamlı kelimeleri bir araya getirirler.
Mors Alfabesi Nerede Kullanılır?
Mors alfabesi özel bir ekipman yardımıyla elektrik sinyali olarak gönderilen karakterlerin karşı taraftan alınması yoluyla telgraf haberleşmesinde kullanılmıştı. Ama kullanım alanı bununla sınırlı kalmamıştır. Örneğin deniz araçlarının birbirleriyle haberleşmesini sağlamak amacıyla ışığın açılıp kapatılması yolu kullanılmıştır. Özellikle radyo haberleşmesinin gelişmesine kadar sıklıkla kullanılan bu yöntem, tehlikedeki gemiler ve askeri deniz araçları için hala kullanılan bir yöntem olarak kabul edilebilir. Uluslararası anlaşmalarla resmi olarak kabul edilen ve tüm dillerde aynı anlama gelen SOS (acil yardım lazım anlamında) mesajı üç nokta, üç çizgi ve üç nokta olarak gösterilen çok önemli bir mesajdır.
Radyo haberleşmesinin gelişmesi ile birlikte ise yine radyo sinyalleri vererek kullanılan Mors Alfabesi, özellikle askerlerin ve özellikle muhabereciler tarafından kullanılmaya devam eden bir yöntem olmuştur.