Oğuz dili ya da Göktürk alfabesi, en eski kökene sahip belgelerin yorumlanabilmesi açısından son derece önemlidir. Orta Asya ya da Türk topraklarında yaşamış olan toplulukların yaşam biçimleri, kültürleri ya da eserleri hakkında fikir sahibi olmak adına belirtilen alfabeyi öğrenmek faydalı olacaktır. En eski topluluklar tarafından tercih edilen Orhun alfabesi, yazışmalar dışında toplum içerisindeki halkın birbirleri ile anlaşması adına da geliştirilmiştir.
Türklerin Kullandığı En Eski Dil
Göktürk alfabesi, Türklerin kullandığı en eski dillerden bir tanesi olarak ortaya çıkar. Yapılan araştırmalar sonucunda dilin kökeninin İsa’dan önce 5.yy’a kadar dayandığı belirtilir. Toplamda 38 harften oluşan alfabe içerisinde ünlü, ünsüz ve çift sesli gibi birbirinden farklı kelime seçenekleri vardır.
- Bir dili en iyi şekilde öğrenebilmek adına öncelikle kullanıldığı kültür hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
- Latin harflerinin de olduğu oğuz alfabesi, diğer dil seçeneklerine göre yumuşatıldığı için daha kolay öğrenilir.
- Eski Türk tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin belirtilen dili öğrenmeleri faydalarına olacaktır.
Büyük Ve Küçük Harf Kuralı Yok
Oğuz alfabesi içerisinde büyük ya da küçük harf kuralı yoktur. Tüm cümleler sağdan sola doğru yazılır ve işaretler çok fazla kullanılmaz. Göktürk alfabesi özellikleri incelendiğinde daha pratik ve kolay olduğunu söylemek faydalı olacaktır. Doğru bir cümle yapısı oluşturabilmek ve en iyi şekilde telaffuz edebilmek adına kelimelerin incelik- kalınlık durumlarına dikkat etmek faydalı olacaktır.
Eski Yazıtları Yorumlamak Açısından Önemli
Damga denilen harflerden oluşan Oğuz alfabesi, eski yazıtları yorumlamak açısından son derece önemlidir. Özellikle Orta Asya ve Türk toprakları içerisinde tarihi kalıntıların sayısı oldukça fazladır. Yapılan kazılar sonucunda ise Göktürk alfabesini kullanan eserlerin sayısı artmaktadır. Göktürk alfabesi harfleri ve cümlelerini yorumlayabilmek adına ise öncelikle alfabesi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Genel kurallarını öğrenenler, yeni bir dil tanıma konusunda herhangi bir problem yaşamazlar. Tarihi eserler ya da arkeolojik kazılar ile ilgilenenler açısından bu tür eski Türkçe alfabeler son derece önemli unsurlar arasında gösterilir.