Pilot dili, çalışanların aralarında kolay bir şekilde iletişim kurabilmek adına geliştirdikleri sistemdir. Havacılık terimleri içeren alfabe, pilot ve kule görevlilerinin daha kolay iletişime geçmelerine yardımcı olur. Gerek askeri gerekse sivil alanda kullanılan alfabe, eğitim alan personellerin aralarında bir kodlama sistemi haline dönüşür. Havacılık eğitimi alırken alfabe ve tüm terimler, öğrencilere bilgi edinmeleri adına detaylı bir şekilde aktarılır.
Pilotlar Arasında Kolay İletişim İmkanı
Pilot alfabesi, kolay iletişim sağlanmasının yanı sıra aynı zamanda verilen komutların hızlı bir şekilde yerine getirilmesi açısından da avantajlıdır. Uçak kullanırken ya da bir problem yaşanması durumunda bu tür kodlar, pilotların en pratik şekilde problemlerini anlatabilmelerine zemin hazırlar. Havacılık alfabesi ne işe yarar diye merak edenler için hava yolu ulaşımında zorunlu olduğunu söylemek faydalı olacaktır.
- Uçak, helikopter, uçuş eğitmeni, pilot gibi kavramlar, belirtilen alfabe içerisinde birbirinden farklı kodlara ayrılmışlardır.
- Bu kodlar sayesinde uzun cümleler kurmak yerine kısa sürede iletişim kurmak mümkündür.
- Kodlanan kelimeleri yalnızca pilot ve çalışanlar bildiği için kurumsal bir iletişim sağlanmasına zemin hazırlar.
Kelimeler Kodlanarak Oluşur
Havacılık dili ya da pilot alfabesi içerisinde kelimeler kodlanarak oluşur. Bu sayede çalışanların birbirleri ile iletişim kurarken problem yaşamaları engellenir. Askeri fonetik alfabe, bazı bilgilerin gizli tutulması ve açığa çıkmaması noktasında son derece önemlidir. Özellikle savaş ya da taaruz gibi durumlarda kodlamalar ile birlikte askeri pilotların anlaşmasına zemin hazırlanır.
Havacılık Okuyanlar İçin Şart
Havacılık terimleri pilotaj okuyan öğrenciler için zorunludur. Kule görevlisi ya da pilotaj eğitimi alanların belirtilen terimler hakkında bilgi sahibi olmaları, uçuş sırasında iletişim konusunda bir problem yaşanmasını engeller. Tüm uçuş bilgileri kara kutu denilen sisteme kaydedildiğinden dolayı kodlar kullanmak, gereksiz konuşmaların oluşmasını engeller. Bu sayede kısa kodlar ve terimler ile güvenle uçuş gerçekleştirmek mümkün hale gelir. Havacılık terimleri ya da pilot alfabesi zor gibi görünse de temel kelimelerin baş harflerini içerdiği için öğrenme aşamasında problem yaşanmaz. Örneğin; H: helikopter, FI: Uçuş öğretmeni, FE: Uçuş kontrol pilotu anlamına gelir.