Sırpça, Belgrad içerisinde kullanılan resmi dil olarak karşımıza çıkar. Belgrad’ın başkenti olan Sırbistan’da tercih edilen dil yapısı, toplumların birbirleri ile anlaşmaları ve kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmeleri açısından önemlidir. Sırp alfabesi okunuşu son derece kolay olmak ile birlikte yeni bir dil öğrenmek isteyenlerin öncelikle kelime yapılarını ve toplumların yaşayış şekillerini araştırmaları faydalarına olacaktır.
Yazıldığı Gibi Okunur
Sırpça alfabe yazıldığı gibi okunur ve okunduğu gibi yazılır. Bu nedenle tonlama açısından farklılık gösteren diğer dillere göre daha kolaydır. Yeni bir dil öğrenecekler, Sırp alfabesini incelerken okuma ya da tonlama konusunda bir problem yaşamazlar.
- Karadzic tarafından hazırlanan alfabe, Kiril ve Latin dilleri ile etkileşim içerisindedir.
- Resmi dil olarak da kullanılması nedeniyle çevre ülkeler ile yazışmalarda ya da diplomatik ilişkilerde tercih edilir.
- Yaklaşık olarak bölgede yaşayan 10 milyon Sırp tarafından konuşulan dil, etkileşim kurabilmek adına temel unsurlardan bir tanesidir.
- İlk kez öğreneceklerin alfabesi, kelime yapıları ve etkilendiği diller hakkında fikir edinmeleri faydalıdır.
Latin Ve Kiril Alfabesiyle Uyumlu
Toplumlar sürekli birbirleri ile etkileşim halinde olduklarından dolayı Sırpça’da Latin ve Kiril alfabesiyle uyumludur. Pek çok Sırpça metin Kiril ya da Latin diline çevrilerek kolay bir şekilde yorumlanabilir. Sırbistan dili çeviri aşamasında da zorlanmayan uzmanlar, bu sayede farklı toplulukların birbirleriyle kolay bir şekilde etkileşim kurmalarına destek verirler. Kelime yapıları ve alfabesi nedeniyle Sırpça ile Slavca da birbirine son derece yakın diller arasında gösterilir.
Slav Dilleri Grubunda Yer Alır
Slav dilleri grubunda yer alan Sırpça, henüz tüm dünya üzerinde çok fazla yaygınlaşmamış olsa da toplum içerisinde anlaşma sağlanabilmesi adına tercih edilir. Sırp Latin alfabesi, diğer seçeneklerine göre daha pratik olması nedeniyle öğrenmesi kolaydır. Başkent ya da ülke içerisinde pek çok yazılı basın, toplum ile daha kolay etkileşim kurulabilmesi adına Latin alfabesini tercih eder. Türkçe’yle de benzerlikleri olan dilde her harfin bir sesi olduğu için okumak ya da yazmak basittir. Bu sayede öğrenme aşamasında da sorun yaşanmaz.