Yunan alfabesi kökleri Fenike alfabesine kadar dayanır. Türkçe okunuşunda birtakım farklılıklar bulunur. Avrupa alfabesinde ve doğu ülkelerinde Kiril ve Latin harfler dahil olmak üzere bütün kökenlerde bulunur. Yunan alfabesi harfleri 31 sesten meydana gelir. Mısır alfabesinden alınan 6 göstergede Yunan alfabesinde kullanılır. Sözlü ve yazılı olan Yunan kaynaklarında alfabenin ortaya çıkmasına ilişkin olarak birçok kaynak var. Orijinal Yunan alfabesinde büyük harfler kullanılırken modern Yunan alfabesinde hem küçük hem de büyük harfler kullanılıyor.
Yunan Alfabesinin Ortaya Çıkışı
Ünlü tarihçi Herodot’un kaynaklarına bakıldığında fonetik olan alfabenin Fenikeli Kadmos tarafından Yunanistan’a getirildiği saptandı. Araştırmacılar tarafından atılan bir başka iddia ise alfabenin bir kısmının Yunanlı Palmede tarafından icat edildiği. Yunanca yazılar çoğunlukla sağdan sola doğrudur. Sinistrorsum şeklinde yazılır. Yunan alfabesi ile isim yazma konusunda bu bilgiden hareket edilmesi gerekiyor.
Eski Yunan alfabesi 22 harften oluşur. Kuzey Sami alfabesi de denilmektedir. Fenike alfabesindeki harfler ile benzerlik oluşturması Yunan alfabesinin doğu kökenli bir alfabe olduğunu kanıtlar. M.Ö 8. Yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlanmış olup kökenleri Fenike alfabesine kadar dayanır. Avrupa alfabesinin ve orta doğu alfabesinin de kökeni olmuştur. Pek çok teknik terimin sembolü de Yunan alfabesindeki harflerden oluşur. Yunan alfabesi Kiril alfabesi midir konusunda ise Kiril alfabesinin kökenlerini oluşturur.
Yunanca Özellikleri
Yunanistan’da olmak üzere Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Almanya’da yaklaşık olarak 13 milyon kişinin anadili Yunancadır. Türkiye’de ise anadili yunanca olan 2.500 kişinin Rum olduğu belirtilir. Genellikle İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’da yaşarlar.
Tarihi tespit edilen en eski dillerden biri olup devamlı olarak çok eski zamanlardan beri kullanılmaya devam etmiştir. Ayrıca tarihin büyük kesiminde de Yunanca önemli edebi eserler verilmiştir. Avrupa ve Ortadoğu gibi medeniyetlere katkısı oldukça büyüktür. Bilim, sanat ve felsefe terminolojisinde olmak üzere dünyanın diğer dilleri üzerinde de Yunancanın etkisi oldukça fazladır. Miken Yunancası, Klasik Yunanca, Helenistik Yunanca, Modern Yunanca ve Ortaçağ Yunancası olmak üzere tarihi gelişimleri bulunur.